Bella Ciao

  • Holstein-tamma VH21-044-0113
  • Syntynyt 01.03.2021 (11-vuotias)
  • Säkäkorkeus 164cm
  • Omistaja Poppy Meyer (VRL-01272), Illyria Sporthorses
  • Kasvattaja Meredith Krauss
  • Kilpailee rataesteillä tasolla 160cm
  • Ratsastaja Alaric Meyer
  • Characteristics

    Bella Ciao on luonteeltaan rauhallinen ja harvinainen tasainen tammaksi. Bellaa on helppo käsitellä ja se on tästä syystä yksi Illyrian tallitiimin suosikkihevosista. Bellan kanssa touhutessa hurahtaa toisinaan jopa aivan huomaamatta tunti tai kaksi, sillä säyseä tamma haluaa olla hoitajansa kanssa vuorovaikutuksessa ja toisinaan tuntuukin, että Bella on kuin iso seurakoira. Suuren siittolan kasvattina Bella on tottunut jatkuvaan hälinään ympärillään, mikä on osaltaan vaikuttanut siihen, että tammasta on kehittynyt näinkin hyvähermoinen.

    Ratsuna Bella Ciao on yhteistyöhaluinen tamma, jolla on erinomainen asenne. Bellalla ratsastaneet ovat kehuneet erityisesti tamman halua miellyttää, sillä se selvästi haluaa tehdä parhaansa ratsastajansa eteen. Bella myös lukee ratsastajaa hyvin, mistä esimerkkinä voidaan sano se, että hieman epäselvilläkin avuilla tamma kyllä ymmärtää, mitä siltä odotetaan ja halutaan.

    Tammalla on kaunis leijuva laukka ja se liikkuu hyvässä rytmissä ja tasapainossa. Tamman hyppytekniikka on hyvä, se ponnistaa nopeasti ja käyttää hyvin koko vartaloaan hypyn kokoamiseen. Tavallisesti Bella on kilpatilanteessa terävä ja se etenee radalla hyvässä rytmissä painamatta kuitenkaan liikaa ohjille. Jopa hieman kiihtyneessä olotilassa Bella muistaa kuitenkin kuunnella ratsastajaansa ja jo pieni paine ohjille saa tamman tasaamaan tahtiaan. Nämä ominaisuudet yhdistettynä Bellan huolellisuuteen tekevät siitä loistavan kilparatsun.

    Pedigree

    i. Halogen evm
    mustanruunikko, 170 cm
    ii. Harlem Quin
    mustanruunikko, 167 cm
    iii. Haradrim
    iie. Caletta
    ie. Argentina
    tummanruunikko, 160 cm
    iei. Roban
    iee. Farleigh
    e. Pallantine evm
    ruunikko, 161 cm
    ei. Quintus I
    tummanruunikko, 165 cm
    eii. Quantum Five
    eie. Obelia
    ee. Goldfever
    punaruunikko, 164 cm
    eei. Bergen
    eee. Thalassa

    i. Halogen on yksitoistavuotias holsteinori, joka on nuoresta iästään huolimatta tehnyt jo verrattain pitkän uran siitoshevosena. Halogen loukkaantui pian Saksassa suoritetun oritestin jälkeen ollessaan neljän, jonka vuoksi sillä ei ole kilpasuorituksia takanaan. Moderni, hyvärakenteinen ja voimakaslaukkainen ori on jo osoittautunut erinomaiseksi siitoshevoseksi; sillä on jo useita GP-tason jälkeläisiä kuten Ruotsissa maajoukkueessakin nähty ori Hologram. Halogen on hyväksytty holstein, SWB ja FWB jalostukseen.

    ii. Harlem Quin on ranskalaissukuinen ori, joka on tehnyt pitkän ja vaikuttavan uran kansainvälisillä kilparadoilla. Harlem Quinin potentiaali tuli selväksi jo nuorena, kun se oritestissä nappasi korkeimmat pisteet hyppyosuudesta. Orin huippuvuodet sijoittuvat 2000-luvun alkuun, kun se oli yhdessä pitkäaikaisen ratsastajansa Luis Armandin kanssa voittamassa Ranskalle rataesteratsastuksen joukkuehopeaa. Harlem Quin on ollut suosittu jalostusori etenkin kotimaassaan Ranskassa, mutta orilla on vahva jälkeläisedustus myös Espanjassa ja Italiassa.

    ie. Argentina on göteborgilaisen siittolan omistuksessa oleva tamma, joka on palkittu Ruotsin muotovalio. Argentina tulee hyvästä hyppääjäsuvusta ja tamma on itse startannut Ruotsin kansallisella tasolla 140cm luokissa. Argentinalla on yhdeksän jälkeläistä, joista tällä hetkellä menestynein on Saksassa vaikuttava, GP-tasolla pistesijoja napsinut, ori Gottmund.

    e. Pallantine on Meredith Krauss nimisen saksalaisen kilparatsastajan ensimmäinen "kovemman tason" kilpahevonen. Kaksikko kilpaili aktiivisesti Baijerin osavaltion alueella 130cm luokissa. Krauss on kuvaillut tammaansa hieman hitaaksi laukkaajaksi, mutta joka tekee kuuliaisesti töitä radalla. Krauss olisi toivonut tammallaan olevan aavistuksen enemmän temperamenttia, joka olisi mahdollisesti auttanut kaksikkoa siirtymään astetta korkeammalle tasolle kilpailemaan. Pallantine on varsonut kaksi kertaa Halogen-orista.

    ei. Quintus I on kansainvälisen tason kenttäratsu, joka on osallistunut MM-kisoihin kaksi kertaa. Molemmilla kerroilla Quintuksen suoritus on kuitenkin valitettavasti päätynyt keskeytykseen. Tummanruunikko ori onkin antanut parhaat kilpanäyttönsä kotimaassaan Saksassa kansallisella tasolla. Jalostuspuolella Quintus on astunut tammoja harkiten ja sen jälkeläisistä huomattava enemmistö on osoittanut kyvykkyyttä rataesteille. Tällä hetkellä Quintusilla on vain kaksi jalostukseen hyväksyttyä orijälkeläistä.

    ee. Goldfeverillä on takanaan erinomainen hyppääjäsuku, joka vilisee kansainvälisentason kilpahevosia. Tamma itse on hyväksytty kantakirjaan 4-vuotiaana ja se on ollut menestyksekäs myös näyttelykehissä. Goldfever on luonteeltaan säyseä ja tasainen ja sillä on kolme puhdasta askellajia. Ravenstraumin siittolan omistama Goldfever on varsonut kahdeksan kertaa.


    Latest news

    September 2021: "Saksasta tuli postia!" Alaric vitsaili, kun suuri hevoskuljetusauto kaarsi tallin pihaan. Vahvaa pohjoissaksan murretta vääntävä kuljettaja viittoi käsillään ensin pitelemiään papereita ja sitten auton perää kun hän tajusi, ettei kukaan ymmärtänyt hänen puhettaan. Bella Ciao oli juuri saapunut. Olin ostanut tamman kuukausi takaperin suoraan sen kasvattajalta Meredith Kraussilta, joka oli päättänyt luopua tammasta, koska hänen kemiansa tamman kanssa kilparadalla eivät jostain syystä toimineet.

    Kuljetusauton perältä kurkisteli hellyttävän näköinen ruunikko, joka tervehti minua hörähtäen ja päällään hellästi puskien. Saatuani ensikontaktin Bellaan olin salaa mielessäni tyytyväinen, että Meredith ei halunnut kuusivuotiasta tammaa pitää. Olin tehnyt tammasta kaupat pelkästään näkemieni kuvien ja videoiden perusteella sekä tietysti tutkimalla tamman kilpahistoriaa. Bella oli tällä kaudella startannut ensimmäisiä kertoja 140cm luokissa, mutta Meredithin kanssa se ei ollut onnistunut pääsemään pistesijoille asti. Olin kuitenkin melko varma, että Illyriassa nuoresta tammasta saataisiin leivottua vielä GP-ratojen tähti, olihan tallitiimi erittäin kokenut, eikä Bellaa nähty ylitsepääsemättömänä haasteena. Pitkästä ajomatka huolimatta Bella oli rauhallinen ja kun kuljetuspaperit oli saatu nopeasti allekirjoitettua, lähdin taluttamaan Bellaa kohti uutta kotiaan.

    June 2023: Bella oli käynyt ottamassa Suomessa kisatuntumaa Adinassa järjestetyissä GP-tason rataestekilpailuissa, joista tammalla oli kotiin tuomisina hienosti kolmas sija. Bella oli tätä ennen ollut vuoden kisatauolla, joten tulos oli mieluinen ja antoi hyviä viitteitä muutaman päivän päästä alkavaan suureen kisarupeamaan Hollannin Bredassa, jossa kisattaisiin Cup voitosta.

    Bella oli saanut muutaman päivän hengähtää ennen kuin tamma kuljetettiin maateitse Ruotsin ja Tanskan kautta Alankomaihin. Bella toipui reissusta hyvin ja se vaikutti ehdottomasti olevan valmis kisaamaan Cupin pääluokassa. Kisoihin oli panostettu Bellan kanssa paljon, sillä ne tulisivat suurella todennäköisyydellä olemaan tamman viimeiset suuret kilpailut.

    Jännitin perusrataa katsomosta. Olin vasta muutama päivä sitten pudonnut satulasta ja kärsin yhä aivotärähdyksen oireista, joten Bellan satulaan oli puolestani hypännyt tammallekin erittäin tutuksi tullut puolisoni Alaric, joka oli itseasiassa startannut Bellan kanssa enemmän kuin minä.

    Bella eteni radalla hyvässä tempossa ja varman oloisesti. Katsomoon asti näki, että tamma tänään Bella oli terävällä tuulella ja Alaricin tehtäväksi jäi oikeastaan vain ohjata tammaa esteeltä toiselle. Viimeistä estettä ennen suurella okserilla yleisö kuitenkin kuohahti, kun Bellan takajalat ottivat puomiin niin voimakkaan kosketuksen, että puomi jäi useiden sekuntien ajaksi pomppimaan paikalleen, mutta pysyi kuitenkin kannattimillaan. Alaric oli onneksi niin keskittynyt suoritukseen, ettei ilmeisestikään kuullut kontaktia, vaan paineli jo täyttä höyryä kohti radan viimeistä pystyestettä, jonka kaksikko ylitti reilusti. Edessä tulisi olemaan uusintarata.

    Uusintarata koostui kahdeksasta esteestä. Bella ja Alaric olivat kahdentoista muun ratsukon kanssa selvittäneet tiensä uusintaan ja kun uusintaan startattiin käänteisessä paremmuusjärjestyksessä, lähtisi kaksikko matkaan radalle viidentenä. Alaric oli jo aikaisemmin todennut, että pyrkisi Bellan kanssa ehdottomasti tavoittelemaan voittoa, mikä tiesi sitä, että matkaan lähdettäisiin kaasu pohjassa.

    Bella suorittikin rataa vauhdilla ja vastasi salamannopeasti Alaricin apuihin. Kun enää kolme estettä oli jäljellä, olin jo katsomossa istuessani syönyt rystyseni lähes verille, sillä tiesin ratsukon olevan kiinni kärkipaikassa. Alaric teki rohkean ratkaisun kolmanneksi viimeisen esteen jälkeen ja oikaisi sekunteja säästääkseen sille samaiselle pahuksen okserille, jonka takapuomi oli lähes tullut alas perusradalla. Lähestyminen esteelle oli vaikea ja tiesin jo Bellan ponnistaessa hyppyyn, että suunnitelma oli ollut liian kunnianhimoinen. Tamman leijuessa esteen päällä kävi jo täysin selväksi, ettei Bella kykenisi venyttämään tarpeeksi pitkälle ja nyt okserin takaosa tuli rämisten alas. Viimeinen este ylitettiin kuitenkin puhtaasti ja koska Bella oli ollut radan nopein neljä virhepistettä kerännyt ratsu, sijoittui se lopulta kuudenneksi.

    International competition results


    06.01.2022
    Portree
    Skurvash
    SWC4*
    160cm
    4th
    30 000v€